duminică, 3 decembrie , 2023

DrugTestul din dotarea Rutierei vasluiene dă rateuri: un tânăr din Negrești, lăsat fără permis de trei luni, deși nu consumase droguri!

Scandalul erorilor date de către aparatele de testare a consumului de subtanțe interzise la volan se adâncește tot mai mult. Chiar dacă inclusiv polițiștii de la Rutieră au cerut înlocuirea acestora, deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, unii dintre vasluieni rămân fără permis, din cauza erorilor aparatelor, chiar dacă reușeșesc să dovedească că sunt curați. Este și pățania lui Teodor Cioată, un tânăr din Negrești, lăsat fără permis de mai bine de 3 luni de zile, chiar dacă a demonstrat, prin analizele de sânge, că nu a consumat droguri înainte de a se urca la volan.

În timp ce unii dintre polițiștii Rutierei vasluiene au ințeles faptul că DrugTestul din dotare dă, de cele mai multe ori, erori, unii dintre colegii lor încă mai abuzează de asemenea aparate. Așa s-a întâmplat și în cazul unui tânăr din Negrești, rămas fără permis de mai bine de 3 luni de zile, chiar dacă, prin testul de sânge, a reușit să demonstreze că este «curat», în condițiile în care Drugtestul îl scosese pozitiv la două substanțe interzise. “În ianuarie, de Sf. Ion, a fost oprit de polițiștii de la Negrești. Am fost testat cu drogtestul și am ieșit pozitiv la două substanțe chiar. Fiind curat, la proba de sânge, mi-a ieșit curată. Ba chiar eu am fost cel care am plătit testul să-mi vină mai repede. Nu mi-a venit permisul nici acum pentru că m-am lovit de birocrație. Aștept de atâta vreme să se claseze dosarul, în condițiile în care am fost tratat ca un infractor, blocat cu trei mașini de Poliție», a povestit Teodor Cioată.

Polițiștii s-au săturat și ei de erorile aparatelor

În 2019, Poliția Română a fost dotată cu zeci de aparate Dräger DrugTest 5000 și AquilaScan, cu ajutorul cărora agenții de circulație pot depista prezența în organism a mai multor tipuri de substanțe interzise. Conform datelor furnizate de Poliția Română, din 2020 și până la jumătatea anului 2022, peste 3.500 de șoferi au fost lăsați fără permis de conducere după ce au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive. Mulți dintre ei au contestat rezultatele acestor dispozitive aflate în dotarea Poliției Române, iar analizele medicale le-au dat dreptate. Sătui de erorile aparatelor, reprezentanții Inspectoratelor de Poliție Județene din țară au început să solicite înlocuirea dispozitivelor AquilaScan cu alte aparate, certificate și omologate. O astfel de solicitare a fost făcută de IPJ Maramureș. Potrivit reprezentanților acestei instituții, în perioada 01 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, în cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii de la Rutieră pe linia depistării conducătorilor de vehicule aflați sub influența unor substanțe psihoactive, au fost  identificați în trafic 17 conducători de autovehicule care au ieșit pozitiv la efectuarea testelor pentru determinarea prezenței substanțelor psihoactive în salivă tip AquilaScan WDTP-10. În opt cazuri din cele 17, rezultatele mostrelor biologice au indicat lipsa substanțelor psihoactive atât în sânge, cât și în urină. Rămâne de urmărit când și dacă polițiștii de la IPJ Vaslui se vor ralia demersului colegilor lor de la Maramureș, sau șoferii din județul Vaslui vor fi în continuare sancționați din cauza unor erori ale aparatelor antidrog.

Sursa:

DrugTestul din dotarea Rutierei vasluiene dă rateuri: un tânăr din Negrești, lăsat fără permis de trei luni, deși nu consumase droguri!

Vezi si

Ziua Nationala va fi sarbatorita la Vaslui

Primăria Vaslui organizează spectacole de Ziua Națională doar  cu artiști și formații locale, în afirmare: Printre …