DSP Vaslui: Ce trebuie să știe și să facă bolnavii confirmați cu infecția SARS-CoV-2

Potrivit unui ordin de ministru emis la finele lui 2021, persoanele confirmate cu SARS-CoV-2 trebuie să știe că, în funcție de prezența / absența simptomelor și de gravitatea acestora, dar și de factorii de risc, acestea vor sta în izolare la domiciliu timp de 10 zile, unde vor fi monitorizate de medicul de familie, ori vor fi internate pentru supraveghere permanentă. Specialiștii au o serie de recomandări și pentru cei cu forme medii sau severe de boală.

Pentru a veni în sprijinul populației județului, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui face o serie de precizări privind traseul pacientului confirmat cu infecția SARS-CoV-2, așa cum este prevăzut în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3.009 din 30 decembrie 2021. Concret, persoanele infectate cu COVID-19 trebuie să știe că pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie timp de 10 zile, în timp ce pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare, astfel: • evaluare clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate; • identificarea factorilor de risc: – boli cardiovasculare, inclusiv HTA; – diabet zaharat tip 1 și tip 2; – obezitate cu indice de masă corporală peste 30%; – boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic; – insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică; – hepatopatii cronice; – imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA; – vârsta peste 65 de ani; – copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate; • evaluarea antecedentelor personale patologice/medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul; • interpretarea rezultatelor de laborator și a rezultatelor imagistice (pentru pacienții care sunt evaluați în centrele de evaluare).

„În urma evaluării, pacienții fără factori de risc ce au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi tratați și monitorizați la domiciliu prin medicul de familie. Pacienții fără factori de risc ce au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi îndrumați de urgență pentru evaluare în centrele de evaluare, după care vor primi tratament antiviral și vor fi monitorizați ulterior la domiciliu prin medicul de familie. Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru evaluare în centrele de evaluare în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația existenței următoarelor simptome: • febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate; • tuse seacă intensă sau care se accentuează; • SpaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19; • dispnee nou-aparută sau accentuarea unei dispnei preexistente; • dureri toracice la inspirul profund; • astenie marcată; • mialgii intense”, precizează reprezentanții DSP Vaslui.

Recomandări pentru cei cu forme medii și severe de boală

Potrivit oficialilor din cadrul DSP Vaslui, pacienții care nu necesită oxigenoterapie dar au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanți și dacă necesită internre de zi sau continuă. În cazul în care există contraindicații/refuz/indisponibilitate a anticorpilor monoclonali neutralizanți, pacientilor li se pot prescrie antivirale eficiente în COVID-19 cu administrare orală.

Pacienții care prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARS-CoV-2, respectiv simptomele sus menționate, sau nu prezintă semne de agravare legate de infecția SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu, vor fi direcționați la spital prin intermediul serviciului 112 pentru a fi internați. Pacienții care necesită oxigenoterapie, ce au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică) vor fi internați/direcționați la spital pentru internare prin intermediul serviciului 112. Excepție vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile evolutive.

Nu în ultimul rând, pacienții care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecțiuni ce impun asistență spitalicească din cauza imposibilității acestora de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu vor fi internați/directionați la spital prin intermediul serviciului 112.

Sursa : http://www.monitoruldevaslui.ro/2022/01/dsp-vaslui-ce-trebuie-sa-stie-si-sa-faca-bolnavii-confirmati-cu-infectia-sars-cov-2/

Vezi si

Programul Euro 200 continua si in acest an

Ministerul Educației continuă și în acest an programul social Euro 200, program care oferă posibilitatea …