Nu mai puțin de 13 copii, refugiați din Ucraina împreună cu părinții, s-au înscris în unitățile de învățământ din județ. Cei mai mulți, nouă, au preferat Bârladul.
De la începutul războiului din Ucraina, mii de persoane au trecut granița și au găsit refugiu la noi în țară în încercarea de a scăpa cu viață de atacurile soldaților ruși. Printre acestea se numără și sute de familii care au intrat în România prin județul Vaslui, multe dintre ele preferând să rămână aici și să aștepte încetarea războiului pentru a se putea întoarce în țara natală.
Cum nimeni nu știe când se va întâmpla acest lucru, refugiații încearcă să își facă o viață aici, așa că părinții s-au angajat pentru a-și putea câștiga pâinea, iar pe copii i-au înscris în unitățile de învățământ din județ. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, până vineri, 1 aprilie, 13 copii ucrainieni erau înscriși în instituțiile școlare din județ, dintre care 8 la o școală din Bârlad.
„Din cei 13 copii, un preșcolar a fost înscris în Muntenii de Sus, un preșcolar și un elev în Găgești, un elev la Școala Gimnazială «Ștefan cel Mare» Vaslui, un preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 Bârlad. Ceilalți opt, adică un preșcolar și șapte elevi, au fost înscriși la Școala Gimnazială «Vasile Pârvan» Bârlad, dar nu s-au mai prezentat la cursuri, fiind preluați de Asociația Evanghelică Betania din Bârlad. Acum se cercetează situația lor prin intermediul Primăriei Bârlad”, ne-a declarat prof. Pavel Toma, purtătorul de cuvânt al ISJ Vaslui.
Potrivit oficialilor Ministerului Educației, în vederea respectării dreptului la educație și al egalității de șanse, elevii ucraineni sosiți pe teritoriul României pot fi înscriși, la cerere, în grupe / clase / formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar ca audienți. Pentru elevii ucraineni care vor să învețe limba română, inspectoratele școlare trebuie să creeze condițiile necesare, inclusiv resursa umană adecvată solicitării. Elevii ucraineni vor beneficia de cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și manuale.