Elon Musk a găsit „noul aur”. Acest metal este „noul petrol”, potrivit unei mari bănci

Petrolul a fost timp de sute de ani o resursă importantă, aducătoare de bogăție pentru cei care au controlat-o, dar locul „aurului negru” va fi luat de un metal.

cupru-petrol-768x432

După ce miliardarul Elon Musk a spus despre nichel că este „noul aur”, acum banca americană Goldman Sachs a anunțat, într-un raport recent, că „noul petrol” este cuprul. Metalul joacă un rol esențial în înlocuirea sistemelor producătoare de energie bazate pe combustibili fosili cu unele ecologice.

Mai mult, revoluția vehiculelor electrice a crescut masiv cererea pentru cupru, care este folosit pentru producția de cabluri, baterii, electronice și alte componente.

„Cuprul este noul petrol”, a declarat analistul Jeff Currie, liderul echipei care a realizat raportul.

Cererea pentru metal va fi uriașă

Până în 2025, tona metrică de cupru ar putea ajunge să valoreze 15.000 de dolari, potrivit sursei citate, o creștere de 66% față de nivelul actual, care este de aproximativ 9.000 de dolari pe tonă. Prețul metalului a crescut cu 80% în ultimele 12 luni.

Până în 2030, cererea pentru „noul petrol” ar putea crește cu 900% și ar putea ajunge la 8,7 milioane de tone pe an. Producția a scăzut anul trecut cu 2,6%, din cauza restricțiilor impuse în pandemie. Cei mai mari producători din lume, aflați în Chile și Peru, au fost loviți puternic de criză, iar piața va fi afectată până în 2023.

Anul acesta, producția va crește cu 5,6%, potrivit firmei de cercetare GlobalData.

Recent, Joe Biden, președintele SUA, cea mai mare economie a lumii, a anunțat investiții în infrastructură în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, care se vor concentra în mare parte pe soluții ecologice.

Vezi si

TikTok a șters peste 500.000 conturi în Italia

Răspunzând solicitării primite din partea autorității care veghează asupra prelucrării datelor personale, administratorul TikTok a …