Epidemie de speculanti în pietele si magazinele din Vaslui

Pe fondul epidemiei de coronavirus, comerciantii din judetul Vaslui au majorat preturile la unele produse de bazã, cum ar fi legumele, fructele, dar si la produsele de igienã. Vasluienii, în goana dupã aprovizionare, s-au trezit peste noapte cu preturile aproape dublate la unele produse. “Totul s-a scumpit, de la medicamente pânã la sacosele în care ne punem cumpãrãturile. Pânã acum preturile erau acceptabile, dar ce se întâmplã zilele astea mi se pare o crimã la adresa populatiei. Profitã de faptul cã oamenii fac cumpãrãturi de frica coronavirusului si cautã sã se îmbogãteascã”, ne-a declarat o femeie care ieri îsi fãcea cumpãrãturile din Piata Centralã.

piata-legume

Autoritatea Nationalã pentru Protectia Consumatorilor propune plafonarea preturilor la produsele de strictã necesitate în perioada stãrii de urgentã. O astfel de decizie ar fi cât se poate de justificatã de faptul cã preturile unor alimente si produse de igienã au crescut brusc în ultimele zile, dupã explozia cumpãrãturilor. Asa se face cã în pietele din Vaslui, citricele au ajuns un lux, cel putin lãmâile, care se vând si cu 15-17 lei kilogramul. Nici merele nu sunt mai ieftine. La unele tarabe, în ultimele zile, costul unui kilogram de mere aproape s-a dublat, de la 2,5 lei cât era înainte de crizã, la 4 si în unele locuri, chiar 5 lei kilogramul. “Eu cumpãr constant anumite mere, din cauza diabetului de care sufãr. Pânã sãptãmâna trecutã le-am luat cu 3 lei, azi le-au scumpit la 4 lei. Am întrebat-o pe doamna de la tarabã si mi-a spus cã pur si simplu s-au scumpit si cã nu trebuie sã-mi dea mie explicatii. Sunt nevoitã sã cumpãr merele astea, din cauza bolii, altfel nu le mai luam”, ne-a declarat o vasluiancã aflatã ieri, în Piata Traian. Preturi mai mari are si kilogramul de cartofi, care de la 2 lei a crescut la 2,5 si chiar 3 lei. Aceeasi situatie se întâlneste si în Piata Centralã, unde nu lipsa mãrfii devine o problemã pentru clienti, ci pretul ei. “Toate s-au scumpit fatã de sãptãmâna trecutã”, se plâng cumpãrãtorii. “Totul s-a scumpit, de la medicamente pânã la sacosele în care ne punem cumpãrãturile. Pânã acum preturile au fost acceptabile, dar ce se întâmplã zilele astea mi se pare o crimã la adresa populatiei. Profitã de faptul cã oamenii fac cumpãrãturi de frica coronavirusului si cautã sã se îmbogãteascã. Eu, ca solutie pentru ce se întâmplã acum, nu-i voi uita pe cei care si-au scumpit marfa, iar când criza coronavirusului va trece nu voi mai cumpãra de la ei. Si îi sfãtuiesc pe toti vasluienii sã procedeze la fel”, a fost sfatul dat de o clientã celor care fac cumpãrãturi zilele acestea, din piete. Comerciantii se apãrã si dau vina pe angrosisti, spunând cã acestia au ridicat, la rândul lor, preturile. Si cã s-au scumpit, mai ales, produsele aduse de la import.

Supermarketurile si farmaciile, lovite si ele de “febra” scumpirilor

Specula, pe fondul crizei generate de coronavirus, a lovit nu doar pietele din oras, ci si farmaciile si supermarketurile. Vasluienii se plâng cã pânã si apa platã s-a scumpit. “Au fost crescute preturile produselor care se aflã la mare cãutare. Fãina, care luna trecutã am cumpãrat-o cu 2 lei, acum costã 3 lei, sticla de apã platã la 2 litri, care costa 2,5 lei, acum costã 3 lei. Si preturile la medicamente au crescut . Totul s-a scumpit, e o speculã la vedere pe care nicio autoritate a statului nu pare sã o controleze. Probabil cei care ar trebui sã meargã în controale sunt în izolare, la domiciliu” a mai declarat un vasluian, care ieri îsi fãcea cumpãrãturile dintr-un supermarket din oras. Interesant este cã decretul care instituie starea de urgentã timp de 30 de zile le permite autoritãtilor sã ia mãsuri precum plafonarea preturilor la unele produse de bazã, la utilitãti si carburanti. Guvernul a precizat însã cã va lua o astfel de mãsurã doar dacã se impune.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/epidemie-de-speculanti-in-pietele-si-magazinele-din-vaslui

Vezi si

Avionul Londra – Chisinau a aterizat de urgenta la Iasi din cauza unei alerte cu bomba

Avionul companiei WIZZ AIR care opera cursa Londra-Chișinău a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional …