Faliment în agricultură! La porumb va fi zero producția, iar la floarea-soarelui maxim 10%

Viorel Humă, fermier din zona Ștefan cel Mare, a spus că producătorii agricoli se confruntă cu un an agricol foarte greu. Iar susținerea din partea statului lipsește cu desăvârșire. Singura speranță a fermierilor pentru a începe ciclul agricol este avansul la subvențiile europene care se acordă pe unitatea de suprafață.

„Este foarte greu de reluat ciclul agricol. Știm că trebui motorină, utilaje, semințe, tot ce ține de înființarea unei culturi. Venim după un an secetos, în care producții nu prea am făcut și, practic, nu avem ce vinde ca să putem face un ban să ne apucăm din nou să investim. Puținul pe care l-am recoltat îl ținem deocamdată pe stoc, crezând că în viitoul apropiat va mai crește un pic prețul și prin creșterea prețului să zicem că am obținut și noi cât de cât pe hectar ca să putem relua un nou proces. De recoltat în continuare la porumb va fi zero producția că nu are realizat niciun știulete, iar la floarea soarelui dacă vom recolta 10% va fi foarte bine”, a spus Viorel Humă.

Fermierii vasluieni pot depune la nivel local cereri pentru constatarea pagubelor la culturile de primăvară până la data de 15 noiembrie 2022. Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui a demarat deja verificările în teren în două comune, iar acțiunea va continua și în celelaltă UAT-uri. Culturile de primăvară afectate de secetă sunt porumbul, floarea-soarelui, sfecla de zahăr, soia, plantațiile pomicole și viticole etc.

Citește mai mult: https://estnews.ro/2022/08/17/faliment-in-agricultura-la-porumb-va-fi-zero-productia-iar-la-floarea-soarelui-maxim-10/

Vezi si

Avionul Londra – Chisinau a aterizat de urgenta la Iasi din cauza unei alerte cu bomba

Avionul companiei WIZZ AIR care opera cursa Londra-Chișinău a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional …