Femeile sunt mai bune la multitasking, în comparație cu bărbații, în special în situații critice (studiu)

Există o credință populară potrivit căreia femeile se descurcă mai bine atunci când trebuie să facă mai multe lucruri în același timp, în comparație cu bărbații, iar noi dovezi științifice, relevate de oameni de știință ruși și publicate recent în jurnalul ”Human Physiology”, vin în sprijinul acestei teorii sugerând că, într-adevăr, bărbații nu sunt la fel de buni la multitasking din cauza faptului că trecerea rapidă de la o activitate la alta le solicită prea multe resurse, informează Medical News Today.

multitask

 

Multitasking-ul reprezintă capacitatea creierului de a îndeplini mai multe sarcini în același timp — cercetătorii susțin că termenul corect ar fi “task-switching” (comutare între sarcini). Practic, organul gândirii îndeplinește o activitate, se oprește și comută la următoarea, totul într-o perioadă foarte scurtă de timp.

O echipă de oameni de știință de la Academia de Studii Economice din Moscova, Rusia, a încercat să descopere care este diferența dintre sexe în ceea ce privește comutarea atenției și a concluzionat că femeile au performanțe mai bune la acest capitol, cel puțin în cazul unora dintre paradigmele ”multitasking”. Acesta i-au întrecut pe bărbați în cadrul testelor privind capacitatea de comutare a atenției, atât la examinările computerizate cât și la cele pe hârtie.

Cercetătorii au prelevat date de la 140 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, dintre care 69 erau bărbați. Ei au dorit să afle câtă energie irosește creierul bărbaților în timp ce îndeplinește aceste teste, dar și care părți ale creierului sunt activate în acest timp.

”Descoperirile noastre sugerează faptul că femeilor le poate fi mai ușor decât bărbaților să-și comute atenția, iar creierele lor nu trebuie să mobilizeze resurse suplimentare pentru acest lucru, în comparație cu creierele bărbaților”, arată Svetlana Kuptsova.

Deși diferențele în ceea ce privește timpii de reacție sunt relevanți la nivel științific, în viața de zi cu acestea sunt aproape invizibile, explică cercetătoarea, cu excepția ”circumstanțelor foarte stresante sau a situațiilor critice, ce necesită comutarea frecventă a atenției”.

Motivele care stau în spatele acestor deosebiri rămân necunoscute, însă factorii evoluționari și sociali ar putea juca un rol important.

Sursa:agerpres.ro

Vezi si

Cum au apărut murăturile

De aproape 5.000 de ani, cea mai întâlnită metodă de a conserva legumele şi fructele …