miercuri, 27 octombrie , 2021

Impozite si amenzi neplatite? Ce risti sa pierzi

Pentru o taxa sau un impozit neplatit si chiar pentru o amenda de circulatie uitata, va poate fi blocat accesul la propriul salariu, iar masina si locuinta personala sunt in pericol de a fi executate silit. 

Directiile Generale de Impozite si Taxe Locale din cadrul primariilor trimit somatii datornicilor, iar, daca debitele nu sunt achitate, executarea silita incepe dupa 15 zile, indiferent de cauzele care au dus la acumularea datoriilor.

Bucurestenii care nu si-au platit taxele si impozitele restante pana la data de 31 martie se pot astepta sa primeasca prin posta somatia si titlul executoriu, iar daca in termen de 15 zile nu platesc, este demarata procedura de executare silita.

bani-lei-romanesti-web1

La data la care se constata ca exista creanta fiscala neplatita, se emite titlu executoriu de catre organul de executare din cadul primariei, dupa care se emite o somatie la care este obligatoriu sa se adauge titlu executoriu si sa se comunice contribuabilului. Masurile de poprire se pot face chiar si inainte de emiterea unei somatii, a explicat avocatul Ionut Mateescu pentru Ziare.com.

Modalitatile de executare sunt cele clasice prevazute in Codul de procedura civila cu completari sau derograri in Codul de procedura fiscala, a continuat avocatul:

– Poprirea reprezinta indisponibilizarea oricaror sume de bani, prin informarea, in general, a unitatilor bancare. Astfel, se trimite un exemplar al titlului executoriu catre unitatile bancare si acestea sunt obligate ca orice suma care este indreptatita a fi primita de debitor sa se transfere automat la creditor, respectiv Directia Impozite si Taxe Locale din cadrul primariei.

Se pot popri veniturile din salarii si pensii in limita a unei treimi din venituri pana la acoperirea intregii sume datorate plus dobanzi si penalitati.

Daca venitul se primeste in mana

In cazul celor care, de exemplu, inchiriaza mijloace de transport, utilaje, suprafete locative sau alte bunuri, contractele de inchiriere sunt inregistrate in mod obligatoriu la Administratia Financiara.

Organul de executare din cadrul primariei se intereseaza daca exista astfel de contracte si procedeaza imediat la poprirea banilor: se face o adresa de catre organul de executare direct catre chirias si ii pune in vedere ca orice suma de la data primirii adresei sa se plateasca nu persoanei care a oferit bunul spre inchiriere, ci direct primariei.

Chiar daca salariul nu este virat intr-un cont bancar, contractul de munca este inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca. Organul de executare poate face o adresa catre angajator prin care ii pune in vedere ca o treime din suma platita cu titlu de salariu sa fie transferata direct catre primarie.

– O alta modalitate de executare este identificarea bunurilor imobile prin adresa catre Directia Impozite si Taxe a administratie la care este inregistrat transferul dreptului de proprietate pe numele debitorului si procedarea la notarea unei somatii de plata in cartea funciara. Aceasta este urmata de scoaterea la vanzare a bunului in urma unei evaluari facute de un expert.

– Mai rar, se poate apela la executarea silita mobiliara, care se realizeaza prin scoaterea la vanzare a bunurilor mobile din patrimoniul debitoriului.

Raspunderea fiscala este individuala, dar se pot scoate la vanzare bunuri care pot forma, in cazul sotilor, patrimoniu comun. Daca sotii au un bun obtinut impreuna si nu au optat pentru sistarea starii de comunitate de bunuri, bunul proprietate comuna nu poate fi executat decat daca se obtine in prealabil partajul bunului repspectiv printr-o actiune in instanta intentata de catre creditorul fiscal. Se mai poate scoate la vanzare, potrivit Codului de procedura fiscala, cota parte de jumatate din bunul respectiv.

Din banii astfel obtinuti sunt achitate taxele, impozitele sau amenzile restante, cu penalitatile aferente, si se retin cheltuielile presupuse de procedura de executare silita, restul fiind inmanat proprietarului.

Contestarea executarii

Procedura contestatie la executare este definita in articolele 172 si 173 din Codul de procedura fiscala. O persoana poate solicita anularea actelor de executare din diverse motive: nu are o obligatie fata de Fisc, a fost calculata gresit respectiva obligatie sub aspectul cuantumului, s-a facut in mod gresit actul de executare (de exemplu in cazul in care se executa un bun proprietate comuna in care debitor fiscal este doar unul dintre soti), a conchis Ionut Mateescu.

Vezi si

Primăria Găgești, prima instituție din județ care calculează automat taxele locale online și le încasează prin portalul de e-Guvernare

Primăria Găgești oferă posibilitatea plății tuturor taxelor locale și a amenzilor de pe orice dispozitiv …