duminică, 24 octombrie , 2021

Începe campania de vaccinare antigripală

Ministerul Sănătății a anunțat că, săptămâna viitoare, va demara campania de vaccinare antigripală, la nivel național urmând să fie administrate 2 milioane de doze. Ca în fiecare an, imunizarea antigripală se va derula prin cabinetele medicilor de familie și prin unitățile sanitare.

Ieri, 7 octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat că, în cursul săptămânii viitoare, va fi declanșată campania de vaccinare antigripală anuală și că, pentru sezonul 2021-2022, se intenționează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea a circa 2 milioane de doze de vaccin gripal.

Prin intermediul unui comunicat de presă, oficialii Ministerului au transmis că s-a încheiat contractul în baza căruia vor fi livrate primele 300.000 de doze de vaccin gripal, urmând ca, în perioada imediat următoare, să fie livrate alte 1.000.000 de doze pentru continuarea imunizărilor. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile județene de sănătate publică se va face în mai multe tranșe, la fel ca în anii trecuți. La rândul lor, acestea vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare cu paturi în vederea începerii imunizărilor.

„Deși procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziția vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract. Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor și începerea în regim de urgență a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin cu alte 700.000 de doze, până la cantitatea de 2 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Ca în fiecare an, prioritate la imunizare vor avea persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii și bătrânii instituționalizați, gravidele și personalul medical. Conform medicilor, o persoană care s-a vaccinat anti COVID-19 și face parte din categoriile de risc, poate primi și vaccinul antigripal.

Recomandări pentru sezonul rece

Medicii recomandă populației ca, în această perioadă, să respecte măsurile de igienă personală precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor sau folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, pentru a preveni îmbolnăvirile prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. De asemenea, trebuie să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, dar și să consume cât mai multe fructe, legume și alimente bogate în proteine.

„Pentru a preveni apariția și extinderea infecțiilor respiratorii și a gripei, recomandăm populației să evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe și legume și, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, să se evite automedicația și se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. Nu în ultimul rând, atragem atenția că, la fel ca și în anii anteriori, campania de vaccinare antigripală se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi”, spun reprezentanții din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

Sursa : http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/10/incepe-campania-de-vaccinare-antigripala/

Vezi si

Google Photos va afișa colajele Memories și în interfața pentru desktop

Luând forma unor colaje de poze și animații mai mult sau mai puțin reușite, amintirile …