sâmbătă, 13 aprilie , 2024

Județul Vaslui nu are niciun expert în siguranță seismică

În condițiile în care Ministerul Dezvoltării urmărește suplimentarea numărului de experți tehnici pe siguranță tehnică, în județul Vaslui nu există niciun astfel de specialist atestat. În iunie, Ministerul va organiza o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici pentru toate domeniile de construcţii şi specialităţile de instalaţii.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus recent că ministerul pe care îl conduce va organiza un nou examen de atestare profesională a experţilor tehnici şi a verificatorilor de proiecte pentru asigurarea unui număr cât mai mare de specialişti atestaţi. Ministrul susţine că vor fi atestaţi inclusiv noi experţi în siguranţă seismică.

Ministerul Dezvoltării a organizat, în decembrie 2021 şi iulie 2022, alte două sesiuni de atestare, în urma cărora s-au atestat 144 de experţi tehnici şi 772 de verificatori de proiecte în toate domeniile de atestare tehnico-profesională, dintre care 24 experţi tehnici în rezistenţă mecanică şi stabilitate pentru construcţii civile, industriale şi agricole, domeniile legate de siguranţa seismică. „Consolidarea clădirilor expuse riscului seismic a reprezentat, încă de la începutul mandatului meu de ministru, o prioritate absolută şi ne propunem să atestăm un număr suficient de experţi tehnici, mai ales pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, întrucât aceştia au competenţe pentru expertizarea tehnică a construcţiilor, inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea seismică”, a subliniat Cseke Attila.

Ministrul a arătat că în judeţele cele mai expuse riscului seismic din România sunt foarte puţini experţi din acest domeniu sau nu sunt deloc. De exemplu, în judeţul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel şi în judeţul Vrancea, care a înregistrat un cutremur de magnitudinea de 4,1, sau în judeţul Buzău. În judeţele Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vaslui, nu există niciun expert tehnic atestat.

Astfel, în perioada 26-30 iunie 2023, Ministerul organizează o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici pentru toate domeniile de construcţii şi specialităţile de instalaţii. Examenele, de tip test-grilă şi fără probă orală, vor fi susţinute, şi de această dată, cu sprijinul universităţilor de specialitate. Înscrierile se realizează exclusiv online, în perioada 3 aprilie – 4 mai 2023.

Sursa:

Județul Vaslui nu are niciun expert în siguranță seismică

Vezi si

Au început înscrierile pentru observatori la alegerile locale și europarlamentare

Persoanele care doresc să se înscrie ca observatori la alegerile locale și europarlamentare din 9 …