Jurnal de vacanţă: Cabanele de vânătoare construite pentru Ceauşeascu în judeţul Vaslui – perlele din inima pădurii

646x404 (2)

Campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă propune astăzi un popas în cea mai frumoasă zonă a judeţului Vaslui,  în pădurea din comuna Poieneşti, unde în urmă cu peste 30 ani aveau să fie construite două cabane de vânătoare pentru Nicolae Ceauşescu. Pădurea,  de o frumuseţe mirifică şi cu un potenţial cinegetic ridicat, avea să fie considerat un loc perfect de vânătoare pentru foştii nomenclaturişti.

La mai puţin de 20 de kilometri de municipiul Vaslui, în mijlocul unei păduri de stejari falnici se află cabana de vânătoare de la Oprişiţa. Departe de zgomotul urban, cabana este locul perfect nu doar pentru amatorii de vânătoare, ci şi pentru cei care doresc să se bucure de liniştea din mijlocul pădurii. Construită în anii 70, drept vilă de protocol pentru Nicolae Ceauşescu, cabana a fost folosită ani la rând de foştii nomenclaturişti şi mai apoi de mai marii judeţului pentru organizarea de petreceri private, de partid etc.

Aflată în administrarea Direcţiei Silvice Vaslui, cabanda de vânătoare de la Oprişiţa, considerată perla pădurilor vasluiene, a fost supusă unui proces de reabilitare în anul 2007.  Modernizată şi complet utilată, cabana a fost inclusă în circuitul turistic, dispunând de două camere single, una dublă, două apartamente şi două săli de conferinţe. Tarifele de închiriere sunt de 100 lei/zi, pentru camere, 150 lei /zi, în cazul apartamentului, 100 lei pentru accesul la bucatarie, în timp ce pentru sălile de conferinţă tariful este de 300 de lei. Închirierea întregii cabane este de 1.000 de lei, însă în funcţie de numărul de zile sau perioada anului, preţul este negociabil, spun reprezentanţii Direcţiei Silvice Vaslui.

La „doi paşi” de mănăstirea în care Cuza a fost arestat

Odată ajunşi la Cabana de la Oprişiţa, pe lângă drumeţiile prin pădurea în care cerbii şi căprioarele încă au scăpat de armele braconierilor, la patru kilometri de mers pe jos, puteţi descoperi  în zonă două dintre dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult ale judeţului Vaslui – Mănăstirea Mălineşti, cel mai vechi aşezământ monahal vasluian, care găzduieşte şi o icoană făcătoare de minuni şi, mult mai aproape, Mănăstirea Floreşti, considerată a fi una dintre cele mai frumoase din zonă, locul unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost arestat şi închis în beci, înaintea promulgării legilor privind secularizarea averilor . Drumul nu este uşor de parcurs, însă frumuseţea mănăstirii recent restaurate vă face să uitaţi de traseul dificil. Beciurile în care Cuza a fost închis pot fi vizitate de curioşi. Deasupra lor este construit palatul ecumenic al mănăstirii, ale cărui lucrări de reabilitare sunt aproape de finalizare.

646x528

Gâdeasa, cabana de pe lacul din inima pădurii

La zece kilometri de Oprişiţa se află cabana de la Gâdeasa, un loc mirific unde turiştii se pot plimba cu barca pe lacul din mijlocul pădurii, pot face drumeţii sau se pot desfăta cu liniştea locurilor. Construită în anii 80, tot ca şi vilă de protocol, pe malul lacului cu acelaşi nume, cu o suprafaţă de două hectare, cabana de la Gâdeasa oferă turiştilor amatori de pescuit posibilitatea de prinde capturi impresionante de crap, caras sau răpitor.

Pentru vânători, atunci când sezonul permite, iepurii, ciutele sau mistreţii pot fi „trofeele” unei partide de vânătoare. Cabana dispune de două camere cu două paturi, una cu patru paturi, sufragerie şi bucătărie, dar şi spaţiu de mese exterior acoperit şi amenajat, inclusiv de apă caldă şi televizor. Tarifele sunt atractive: 100lei/zi camera sau 400 lei, întreaga cabanã / zi.
646x528 (1)

Nu rataţi festivalul de pe Dealul lu’ Toma

Pe lângă cabanele de la Oprişiţa şi Gâdeasa, la Poieneştii, turiştii amatori de senzaţii tari pot găsi locul perfect pentru salturile cu parapanta sau zborul cu deltaplanul: Dealul lui Toma şi Dealul Cetate. Anul acesta, un grup de tineri vasluieni, coordonaţi de Ionuţ Creţu, membru fondator al Asociaţiei Valea Racovei şi al Aociaţiei Urma organizează pentru prima dată un festival al satului ieşit din tiparele mediocrităţii cu care, din păcate, de multe ori autorităţile de mediul rural i-au obişnnuit săteni.

“Festivalul Valea Racovei este un eveniment ce debutează în acest an şi prin care Asociaţia “Valea Racovei” îşi propune, pe lângă crearea de bună dispoziţie în rândul participanţilor şi promovarea potentialului turistic al zonei. Locaţia aleasă, Dealul lu’ Toma, se prezintă sub forma unui peisaj foarte variat, ceea ce va contribui la buna desfăşurare a activităţilor din cadrul festivalului. Acest eveniment se adresează atât celor mici cât şi celor mari, singura cerinţă fiind dorinţa de  distracţie, de aventură, de evadare din cotidian.”, mărturiseşte Ionuţ Creţu.

646x528 (2)

Festivalul va avea loc pe data de 10 august 2014  începând cu ora 10:00  şi va include o serie de activităţi sportive, recreative şi multe concursuri captivante, precum: sărituri cu parapanta, concurs de ciclism MTB, concurs sărituri cu sacul, concurs de alergat cu oul pe lingură, concurs aruncarea buşteanului, pictură pe faţă pentru copii, bătaie cu apă, paintball, echitaţie şi tir cu arcul. La evenimente sunt aşteptaţi tineri din toate judeţele Moldovei, numai la concursul de ciclism fiind aşteptaţi peste 100 de participanţi.

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …