Numãr unic, 119-telefonul copiilor abuzati!

NOUTATE… Începând de miercuri, 5 ianuarie, la linia de tip Telverde pot fi anuntate cazurile de abuz împotriva copiilor. Telefonul Copilului 119 poate fi folosit nonstop si apelul este gratuit. La acest telefon pot suna copiii care se simt abuzati, neglijati sau victime ale unor violente, dar si persoanele care au cunostintã despre situatii în care copiii se aflã în situatii dificile. Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a operationalizat numãrul unic national 119 destinat raportãrii cazurilor de abuz, neglijare, exploatare si orice altã formã de violentã asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grijã pentru copii”. Numãrul 119 este gratuit din orice retea fixã sau mobilã si va fi operat de cãtre consilierii directiilor de asistentã socialã si protectia copilului.

La implementarea activitãtilor prevãzute în programul national de suport pentru copii au participat specialisti ai STS, care au realizat analiza fluxurilor operationale a apelurilor, au stabilit solutia tehnicã si au pus la dispozitie echipamentele de comunicatii necesare. Pentru a putea fi raportate cazurile ale cãror victime sunt copii, STS a configurat, testat si implementat solutia tehnicã de tip call-center în cele 41 de judete ale tãrii, precum si în sectoarele municipiului Bucuresti. Inginerii STS au instalat în cele 47 de sedii ale directiilor de asistentã socialã si protectia copilului din tarã un numãr de 94 de posturi telefonice, dispuse câte douã în fiecare centru de preluare a apelurilor. Asadar, de ieri, numãrul 119 poate fi apelat si în judetul Vaslui, unde abuzurile asupra copiilor sunt cap de afis în România, judetul fiind pe un loc fruntas în ce priveste numãrul de cazuri prin care copiii, în special cei din mediul rural si care provind din miile de familii dezorganizate, sunt abuzati, neglijati si exploatati!

 

Activitatea se desfãsoarã împreunã cu Ministerul Afacerilor Interne

„Începând din 5 ianuarie a.c., apelurile care semnaleazã diferite situatii care afecteazã copiii vor putea fi preluate, 24 de ore din 24, de cãtre consilierii specializati în asistentã socialã si protectia copilului. În cazul situatiilor anuntate prin 119, dar pentru care este necesarã interventia imediatã a Politiei sau a echipajelor medicale, operatorii directiilor de asistentã socialã si protectia copilului vor alerta Serviciul de urgentã 112. Totodatã, potrivit acestui program, atunci când sunt cazuri de copii dispãruti, Politia poate utiliza Sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de cãtre STS.”, au precizat reprezentantii biroului de presã al STS.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale a întreprins demersuri împreunã cu Autoritatea Nationalã pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) si cu operatorii publici de telefonie mobilã pentru asigurarea cadrului legislativ si a gratuitãtii apelurilor, precum si pentru a facilita transmiterea datelor geografice care permit alocarea cazurilor pe fiecare centru judetean. Pentru operarea consolelor de apel prin care se va oferi sprijin minorilor aflati în situatii dificile, consilierii serviciilor de asistentã socialã au beneficiat de instruire tehnicã din partea specialistilor STS. Numãrul de suport 119 a fost operationalizat în baza Ordonantei de urgentã nr. 105 din 2021 privind aprobarea si implementarea Programului national de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijã pentru copii”.

Vezi si

Un elicopter va imprastia substante pentru combaterea tantarilor din Vaslui

Meteorologii avertizează că temperaturile vor depăși 34 de grade la umbră, zilele următoare. Pe fondul …