miercuri, 8 februarie , 2023

Patru femei ucise „Dosarul autostopistelor”

Intre anii 2000 şi 2004, patru femei au fost ucise şi abandonate în pădurile din judeţ, iar criminalul (criminalii) nu a fost prins nici până astăzi. Cel mai dificil caz din istoria poliţiei vasluiene se pare că va rămâne parafat drept un eşec lamentabil. Mâine se împlinesc exact 11 ani de la descoperirea cadavrului ultimei victime.

omor_portret_robot

Patru crime care au creat o adevărată psihoză în rândul vasluiencelor la începutul anilor 2000 par trase la indigo. Criminalul (criminalii) îşi alegea victimele din rândul femeilor care făceau autostopul, le strangula sau sugruma, iar cadavrele erau abandonate prin păduri, în locuri greu accesibile. Mobilul, cred anchetatorii, a fost jaful, în toate cele patru cazuri bunurile de valoare (bijuterii, bani) nemaifiind găsite asupra victimelor. Nu a fost exclusă însă nici varianta agresiunilor sexuale, având în vedere că victimele au fost descoperite parţial dezbrăcate, însă această ipoteză nu a putut fi confirmată niciodată.
Marcela Tomozei (29 de ani), Maria Bîru (46 de ani), Safta Ciubotaru (30 de ani) şi Mioara Anuţa Manea (29 de ani) sunt femeile omorâte de un ”autor necunoscut”. Primele trei au fost ucise după ce au urcat în maşini de ocazie din zona Fabricii de Rulmenţi Bârlad, în timp ce Mioara Manea, după ce a făcut autostopul la ieşirea din municipiul Vaslui spre Bârlad.

Prima victimă identificată, nu şi prima ucisă, a fost Marcela Tomozei. Avea 29 de ani şi era soţia preotului din Creţeşti. Asistentă medicală la spitalul din Huşi şi mamă a doi copii mici, ea a fost descoperită, pe 13 octombrie 2000, într-o pădure de lângă Bârlad. “Preoteasa” îşi însoţise soţul la Tecuci pentru a achiziţiona un autoturism. După ce au cumpărat maşina, Marcela Tomozei a spus că vrea să ajungă la Vaslui, unde urma să se desfăşoare o grevă a cadrelor medicale din întreg judeţul. Cum preotul dusese maşina achiziţionată la un service, pentru verificări, şi-a condus soţia la ieşirea din Tecuci, în zona unde mai multe persoane făceau autostopul. Nu a aşteptat să vadă în ce maşină urcă, reîntorcându-se la locuinţa prietenilor care îi găzduiseră peste noapte.
Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu Marcela Tomozei. Unii au indicat că femeia s-a urcat într-o Dacie papuc albastră. Anchetatorii cred că preoteasa a venit cu o maşină până la Bârlad, iar de aici a schimbat ”ocazia”, fiind martori care au declarat că au văzut-o într-o Dacie roşie, în apropierea Fabricii de cărămidă.

“Preoteasa” a fost strangulată cu propria eşarfă, iar bijuteriile din aur purtate şi suma de bani din geantă nu au mai fost găsite asupra sa. Cercetările aveau să fie extrem de anevoioase. La vremea respectivă nu se efectuau expertize ADN, iar martori oculari credibili nu au existat. Cel care a intrat în vizorul anchetatorilor, fiind şi singurul suspect testat la poligraf, a fost preotul Eduard Tomozei. Faptul că s-a recăsătorit la nici trei luni de la crimă şi afacerile dubioase cu icoane i-au făcut pe procurori să creadă că preotul ar putea avea legătură cu moartea soţiei sale. Pista s-a dovedit a fi falsă.

De-a lungul anilor, ”dosarul autostopistelor” a trecut prin mâinile mai multor poliţişti şi procurorori, însă fără niciun succes. Anchetatorii admit că, odată cu trecerea timpului, scad şi şansele de prindere a autorului.
”Nu există crimă perfectă, ci anchetatori neputincioşi. Nu au fost posibilităţile noastre de aşa manieră. În astfel de cazuri, dacă în primele luni nu găseşti autorul, şansele să-l mai prinzi scad cu 30-40%”, declara la vremea respectivă comisarul Constantin Bărbieru, fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui.
Poliţiştii dau asigurări că ancheta continuă.

 

 

Vezi si

În „Săptămâna verde”, preșcolarii și elevii vor derula activități de protejare a mediului

Din acest an școlar, preșcolarii și elevii, coordonați de educatoare, învățătoare și profesori, vor putea …