sâmbătă, 4 decembrie , 2021

Patru staţii anti-grindină vor fi construite in judetul Vaslui

În acest an, vor fi construite patru staţii anti-grindină în comunele Creţeşti, Buneşti-Avereşti, Codăeşti şi Soleşti, care vor securiza o suprafaţă agricolă de 120.000 de ha.

agricultura-din-moldova-la-mila-naturii-care-este-starea-statiilor-antigrindina-din-tara-fotoreport

Grindina produce importante pagube la toate speciile de culturi agricole, iar în unele cazuri, deprecierea totală a semănăturilor şi distrugerea plantaţiilor horti-viticole. În afara distrugerii parţiale sau totale a recoltei anului în curs, grindina afecteaza şi recolta anului viitor ca urmare a vătămării în mare parte a aparatului vegetativ al culturii respective şi a sărăcirii în substanţe de rezervă.
În acest an, Ministerul Agriculturii va investi în judeţul nostru aproape o jumătate de milion de euro pentru patru baterii anti-grindină, care vor fi amplasate în localităţile Creţeşti, Buneşti-Avereşti, Codăeşti şi Soleşti. Fiecare punct de lansare va costa peste 100.000 de euro, dar merită întrucât staţiile vor proteja o suprafaţă agricolă de aproximativ 120.000 de hectare, din care 1.400 de hectare reprezintă plantaţii viticole şi pomicole.
“Potrivit informaţiilor pe care le avem de la Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor – Centrul regional Iaşi, în acest an, în judeţul Vaslui vor fi construite patru staţii anti-grindină. Investiţiile vor fi făcute cu bani de la bugetul statului, iar staţiile vor fi administrate de către stat. Vor primi informaţii de la staţiile meteo pentru a stabili când trebuie să acţioneze împotriva norilor de grindină. În prealabil, se va lua legătura şi cu Romatsa, pentru ca în zona respectivă să nu treacă vreun avion. Foarte important este faptul că aceste sisteme pot acţiona şi în ceea ce priveşte atragerea de precipitaţii în zona noastră”, a declarat Gigel Crudu, directorul Direcţiei Agricole a Judeţului Vaslui.
La această dată, sistemul anti-grindină din România este funcţional pe o suprafaţă de 270.000 de hectare de culturi agricole (judeţele Prahova, Buzău şi Iaşi), dar suprafaţa totală care ar trebui protejată se ridică la două milioane de hectare. În zonele unde sunt lansate rachete anti-grindină – vectori cu ioni de argint – protecţia culturilor este de 80-90% pe un areal de 15-20 de kilometri pătraţi. Anul trecut, erau 14 puncte de lansare a rachetelor în unitatea de la Prahova, şapte la cea din Iaşi şi 11 la Vrancea. În ultimii trei ani, au fost lansate 400-500 de rachete anti-grindină în zonele Prahova şi Buzău şi în jur de 100 în zona Iaşi.

Sursa:Obiectiv

Vezi si

Studiu Leo Burnett | Când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19, există, într-adevăr, doar două Românii?

În contextul unor dezbateri tot mai aprige duse de cei pro- și anti-vaccinare împotriva Covid-19, …