Pentru sărbători de iarnă fără toxiinfecții alimentare, inspectorii sanitar-veterinari recomandă

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de Crăciun, iar cetățenii au început să consume cantități mai mari din preparate de sezon, în special din carne de porc, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor le recomandă să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar. Astfel, se speră evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare și a trichinelozei, precum și prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA).

În această săptămână, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat de presă prin care transmite cetățenilor o serie de recomandări, cu atât mai mult cu cât mai este foarte puțin până la Sărbătorile de iarnă, iar oamenii au tendința să cumpere și să consume mai multe produse alimentare, în special carne de porc. În primul rând, aceștia sunt sfătuiți să cumpere produsele alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar-veterinar pentru a fi siguri că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

„După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider, unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă. Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate! De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului PPA. Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: • verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; • da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol; • asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor. Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND)”, recomandă inspectorii sanitar-veterinari.

Citește mai mult: https://www.monitoruldevaslui.ro/2022/12/pentru-sarbatori-de-iarna-fara-toxiinfectii-alimentare-inspectorii-sanitar-veterinari-recomanda/

Vezi si

Primăria Vaslui începe acțiunea de igienizare și spălare a străzilor intens circulate

Începând cu această săptămână, Primăria Municipiului Vaslui demarează o amplă acțiune de igienizare și spălare …