sâmbătă, 4 decembrie , 2021

Peste 4200 de contracte de muncã sunt suspendate în judetul Vaslui

Loviturã devastatoare pentru economia judetului Vaslui datã de criza generatã de coronavirus. Conform datelor oficiale, peste 4200 de angajati din tot judetul au, la aceasta ora, contractele de muncã suspendate. Dintre acestea, 641 au fost suspendate în ultimele cinci zile. Cifra este una uriasã pentru Vaslui, având în vedere cã în luna decembrie a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statisticã (INS), judetul nostru figura doar cu 56.655 de angajati. Asta înseamnã cã în acest moment, aproximativ 7,4% din forta de muncã din judet sta acasã, pânã când, nimeni nu stie, pentru cã aproape 95% din aceste contracte de muncã au fost suspendate pe perioadã nedeterminatã.

SOMERI - MUNCA STRAINATATE

În fata acestei avalanse de disponibilizãri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, face apel la întelegere între angajator si angajat, sfãtuind cele douã pãrti sã se implice si “altfel” pentru ca economia sã meargã mai departe. “Sunt încrezãtoare cã patronii si angajatii sunt constienti de perioada prin care trecem. În momentul în care un patron vrea ca activitatea sã continue, o sã gãseascã întelegere fatã de angajati. Ca economia sã mearga mai departe, oamenii sã încerce sã se implice astfel încât sã nu se opreascã activitatea companiei la care lucreazã. Dupã ce am traversat aceastã primã stare de soc, putem avea întelepciunea sã gãsim o formã prin care sã putem sã continuãm activitatea companiei. Conteazã foarte mult ca fiecare angajat sã îsi asume prin declaratie faptul cã sotul sau sotia nu depune o cerere similarã. Un singur pãrinte poate rãmâne acasã. Trebuie sã facem un efort si nu sã ne pãcãlim între noi”, a declarat Violeta Alexandru. Aceasta ia în calcul o crestere a contractelor suspendate, pânã la 400.000 la nivel national. ” În acest moment sunt peste 200.000 de contracte suspendare. Aceste cifre, într-o sãptãmânã. Nu cred cã media o sã difere fatã de sãptãmâna trecutã. Pe parcursul unei luni e posibil sã ajungem la 400.000 dar sper sã nu se întâmple asta. Guvernul a intervenit cu o serie de mãsuri. Estimãrile noastre se bazeazã pe cifre reale din REVISAL”, a mai precizat ministrul Muncii.

Economia judetului Vaslui, lovitã în plin de criza coronavirus

În perioada 18-23 martie, la nivelul judetului nostru au fost suspendate 641 contracte individuale de munca, ajungandu-se la un total de 4242 . Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncã Vaslui, cele mai multe din contractele de muncã au fost suspendate pe perioadã nedeterminatã. “La data de 23.03.2020, numãrul contractelor individuale de muncã suspendate, extras din baza de date centralizatã a Inspectiei Muncii privind registrul general de evidentã a salariatilor din judetul Vaslui este de 4242. Dintre acestea, 263 de contracte individuale de muncã au fost suspendate pe perioadã determinatã si 3979 pe perioadã nedeterminatã”, ne-au declarat reprezentantii ITM Vaslui. Cifra este una uriasã, având în vedere cã în luna decembrie 2019, potrivit datelor furnizate de INS, în judetul nostru erau 56.655 de angajati.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/peste-4200-de-contracte-de-munca-au-fost-suspendate-in-judetul-vaslui

Vezi si

Studiu Leo Burnett | Când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19, există, într-adevăr, doar două Românii?

În contextul unor dezbateri tot mai aprige duse de cei pro- și anti-vaccinare împotriva Covid-19, …