Vești bune pentru fermierii vasluieni care nu au apucat să depună încă proiecte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru o schemă extrem de importantă – “Prima împădurire”. Este vorba despre prelungirea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare, noul termen limită fiind 31 martie.
Terenurile care vor face obiectul programului “Prima împădurire” trebuie să fie degrevate de sarcini, executări sau litigii, iar proprietarii nu trebuie să aibă datorii la stat, pentru a se încadra în condițiile de ajutor financiar. Ministerul Agriculturii va acoperi atât costurile pentru înființarea plantațiilor forestiere și elaborarea proiectului tehnic de împădurire, cât și costurile de întreținere și de îngrijire a plantației forestiere, plus compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi.
Scopul investițiilor incluse în acest program vizează, în primul rând, creșterea suprafeței ocupate de păduri la nivel național și asigură acoperirea costurilor lucrărilor de înființare a plantației, a celor de întreținere a plantațiilor pe o perioadă de maximum șase ani. În continuare, bani se dau pentru acoperirea costurilor determinate de efectuarea a două lucrări de îngrijire a arboretelor și sunt avute în vedere și pierderile de venit agricol pe o perioadă de 12 ani pentru suprafața împădurită.
Sprijinul public nerambursabil acordat este de 100% din costurile standard aferente elaborării proiectului tehnic de împăduriri, lucrărilor de înființare a plantației pentru cele trei tipuri de forme de relief (câmpie, deal, munte) și cele două categorii de teren (agricol și neagricol). Beneficiarii măsurii sunt deținătorii publici de teren agricol și neagricol, deținătorii privați de teren agricol și neagricol sau formele asociative ce dețin teren agricol și neagricol.
Alocarea financiară pentru sesiunea în curs este de 50 de milioane de euro. Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează costurile standard aferente tuturor primelor plătite pe durata de aplicare a contractului de finanțare, este de șapte milioane de euro.
“Banii europeni se dau pentru trupurile de pădure de pe terenurile agricole și neagricole, acele suprafețe din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor doi ani. Terenul agricol eligibil destinat împăduririi trebuie să fi fost declarat la APIA Vaslui în urmă cu cel puțin doi ani, respectiv să acopere minimum două campanii integrale de primire a cererilor unice de plată pe suprafață, iar pentru acest teren trebuie să fi fost respectate în această perioadă standardele de eco-condiționalitate relevante. Fonduri europene se alocă și pentru înființarea de perdele forestiere de protecție pe terenurile agricole și neagricole. După avizarea proiectului tehnic de împădurire, solicitanții pot depune, la Centrul Județean al APIA Vaslui, cererile de sprijin însoțite de documentele specificate în Ghidul solicitantului”, a anunțat APIA Vaslui.
Sursa:obiectivvaslui.ro