Poliţia Română are câteva recomandări pentru a nu fi victimele unor posibile înşelăciuni online, având în vedere că din 17 noiembrie încep reducerile de Black Friday.
Poliţiştii recomandă cumpărăturile din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoşti sau pe care le-ai mai folosit. Trebuie, de asemenea, verificat rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerţ online.
“Introdu adresa site-ului pe care intenţionezi să efectuezi plata şi nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situaţii, aceste link-uri te pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor. Asigură-te că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verifică existenţa simbolului de tip lacăt în bara URL şi foloseşte un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe internet. Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacăţel care va indica faptul că respectivul site este securizat, iar adresa site-ului va incepe cu HTTPS”,transmite Poliţia Română.
Totodată, este important să deţii un sistem de operare actualizat şi un antivirus, de asemenea actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate şi astfel datele cardului bancar precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
Nu deschide ataşamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conţine viruşi sau programe de tip malware.
Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, foloseşte un serviciu cu plata ramburs.
Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code). Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate.Unii comercianţi online din afara Europei pot cere să le trimiţi prin fax copii ale cardului şi paşaportului, drept garanţie.
sursa:mediafax.ro