miercuri, 8 februarie , 2023

Record alarmant! Sute de copile devin mame

La vârsta la care ar trebui să aibă doar grija şcolii, sute de copile devin mame. Statisticile de la nivelul judeţului Vaslui sunt îngrijorătoare: anul trecut, 383 de adolescente care nu împliniseră 19 ani au adus pe lume copii. Dintre acestea, 13 nu aveau nici măcar 15 ani.

eleve insarcinate

 

Pentru multe copile din judeţul Vaslui, liniştea adolescenţei a fost spartă de scâncete de copil şi tulburată de probleme legate de asigurarea traiului de zi cu zi. Datele statistice arată o creştere îngrijorătoare a numărului de tinere care devin mame în timpul şcolii.
O explicaţie, spun medicii, este lipsa educaţiei sexuale, dar sunt şi destule cazuri de minore care nasc doar pentru a beneficia de ajutorul financiar primit din partea statului.
“Conform statisticilor, mamele minore provin în general din familii dezorganizate, se regăsesc în special în zona rurală, au un nivel redus de educaţie, inclusiv educaţie sexuală şi contraceptivă. La nivel urban, situaţia are de-a face mai mult cu contextul social”, a declarat Ionel Armeanu Ştefănică, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui.
Pe de altă parte, se simte lipsa orelor de educaţie sexuală, informaţiile elevilor provenind de la orele de biologie sau dirigenţie. Ministerul Educaţiei încearcă de câţiva ani să introducă în programa şcolară o disciplină de genul «Deprinderi de viaţă», însă fără succes, din cauza opoziţiei bisericii.
„Ce au văzut acasă, asta fac şi ele. Dacă acasă nu au avut o educaţie solidă, dacă vin din familii destrămate, se ajunge în astfel de cazuri”, a menţionat Armeanu.
„Mama minoră sau gravida minoră reprezintă o gravidă cu risc obstetrical crescut. Mai mult, la vârsta la care alte fetiţe se joacă cu păpuşile, le punem în situaţia de a nu-şi continua studiile, de a îngriji într-un context financiar deficitar un copil”, explică medicii.

Anul trecut, în judeţ s-au înregistrat peste 2.100 de gravide nou depistate, dintre care 897 în mediul urban şi 1.248 în mediul rural. Din total, 13 au vârsta sub 15 ani, iar 367 au între 15-19 ani.
„Dintre cele 2.145 de gravide nou intrate în evidenţele medicilor în cursul anului trecut, 18% aveau vârste mai mici de 19 ani”, arată datele DGASPC Vaslui.

Vezi si

În „Săptămâna verde”, preșcolarii și elevii vor derula activități de protejare a mediului

Din acest an școlar, preșcolarii și elevii, coordonați de educatoare, învățătoare și profesori, vor putea …