CREȘTERI… A mai rămas aproximativ o lună până când ortodocșii vor sărbători Paștele. Ca de fiecare dată, pe masa fiecăruia nu ar trebui să lipsească mielul. Din păcate, anul acesta, mulți vasluieni nu-și vor permite asemenea delicatese, ținând cont de faptul că prețul unui kilogram de carne, în viu, poate ajunge la 18-20 de lei. Cât privește prețul carcasei, acesta este estimat că va depăși 40 de lei/kilogram.
După doi ani petrecuți în pandemie, vasluienii s-au lovit acum de scumpiri fără precedent, atât la energie electrică sau gaze naturale, dar și la alimentele de bază. Se apropie Paștele și ne vom lovi, curând, de noi scumpiri. Pe lângă legumele românești, sunt anunțate majorări semnificative pentru tradiționala carne de miel. Astfel, pentru anul acesta, fermierii anunță 18-20 de lei kilogramul de miel în viu, sau 40-45 de lei/kilogramul de carcasă. În comparație, anul trecut carnea de miel s-a vândut cu 13 lei/kilogram sau 20 – 23 de lei kilogramul de carcasă. De asemenea, unii fermieri vorbesc chiar de o dublare a prețurilor, comparativ cu cele de anul trecut și nu se tem că vor rămâne cu marfa nevândută. Mieii nevânduți vor merge la export. „Prețurile la miei sunt în prezent la 18,5 lei plus TVA. Nu știm cât va ține prețul. La Paști, un kilogram va fi de 40-45 de lei sau poate chiar mai mult. Majorarea costurilor este principala cauză pentru această problemă. S-au scumpit și grâul, și porumbul, și furajele, toate s-au scumpit. Au crescut prețurile și la motorină, benzină, toate au crescut. Prețul la carnea de miel va fi 40 și 45 de lei tăiat, carcasă, și în jur de 20 de lei la viață. Așa preconizăm, altfel nu o să putem să ne acoperim cheltuielile de peste iarnă”, a declarat un crescător de animale din județul Vaslui.