Ca urmare a neregulilor găsite în urma celor câteva zeci de controale efectuate de inspectorii DSP în 2016, spitalele din județ au fost amendate cu suma totală de 65.300 de lei. Pentru 22 de amenzi, Spitalul „Elena Beldiman” Bârlad a „cotizat” cu 35.300 de lei, iar Spitalul Județean de Urgență Vaslui a scos din vistierie 20.800 de lei pentru 15 amenzi.
În cursul anului trecut, echipele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au controlat la sânge modul în care sunt respectate prevederile legale în cinci unități sanitare cu paturi. În total, inspectorii sanitari au realizat 45 de acțiuni tematice, de control încrucișat și recontrol, fiind prelevate și 30 de teste de sanitație.
Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, pentru neregulile constatate au fost întocmite grafice de conformare și au fost aplicate 50 de avertismente și 48 de amenzi, în cuantum total de 65.300 de lei.
Cele mai multe amenzi au fost date Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, respectiv 22, în valoare totală de 35.300 de lei. Principalele deficiențe constatate sunt: neasigurarea spațiilor și a circuitelor funcționale conform prevederilor legale, neasigurarea componenței serviciului de supravegherea, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale, depășirea numărului de paturi în saloane și neasigurarea distanței minime dintre paturi și a cubajului de aer necesar (în secțiile Psihiatrie, Boli Infecțioase, Medicină Internă), lipsa sălilor de tratament și oficii pentru asistenți medicali în toate secțiile, mobilier și stolerie degradate, pereți și tavane cu infiltrații și mucegai, pereți neigienizați, cazarmament deteriorat. Amenzi au fost aplicate și pentru faptul că nu se utilizează produsele de dezinfecție conform instrucțiunilor din avizele sanitare.
În ordine descrescătoare, urmează Spitalul Județean de Urgență Vaslui, care a primit 15 amenzi, în valoare totală de 20.800 de lei.
„Neconformitățile depistate în cursul anului 2016 la Spitalul Județean sunt: nu se asigură spații și circuite funcționale conform prevederilor legale; nu se asigură componența serviciului de supravegherea, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale; ambulatoriul de specialitate integrat prezintă pavimente cu discontinuități, pereți cu infiltrații, exfolieri ale tavanelor și ale altor suprafețe, stolerie degradată. De asemenea, s-a constatat: lipsa apei calde în cabinetele și sălile de tratament în ambulatoriul de specialitate; se depășește numărul de paturi în saloane; nu se asigură distanța minimă dintre paturi, cubajul de aer necesar (în secțiile Pneumologie, Psihiatrie, Medicină Internă – Cronici și Boli Infecțioase)”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.
Sursa:obiectivvaslui.ro