TikTok, interzis în România: autoritățile intră în ”lupta” globală împotriva aplicației chinezești

Era doar o chestiune de timp până când România să se alăture efortului global din țările democratice de a interzice TikTok pe dispozitivele guvernamentale, iar săptămâna viitoare sunt mari șanse să intre în vigoare interdicția.


Niciun angajat din sistemul de stat și din administrația locală sau centrală nu va mai avea voie să utilizeze TikTok pe dispozitivele primite de la serviciu, indiferent dacă vorbim de telefoane, tablete sau laptopuri. O decizie finală pe acest subiect va fi luată săptămâna viitoare în cadrul reuniunii consiliului pentru securitate cibernetică. Este important de reținut că eventuala restricție, aproape inevitabilă, nu va viza sub nicio formă dispozitivele personale.

România se aliniază luptei împotriva TikTok
Foarte multe țări democratice, precum SUA, Marea Britanie sau Australia, au adoptat deja o interdicție referitoare la utilizarea TikTok pe echipamente guvernamentale. România nu face decât să ia și ea în considerare temerile legate de furtul de informații din rețeaua de socializare, ca ulterior să ajungă în mâna autorităților chineze și a serviciilor de securitate din China.

Un anunț pe marginea acestui subiect a fost făcut de ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja ”Miercurea viitoare, se întrunește acest consiliu pentru securitate cibernetică. El se întrunește periodic, e convocat la nivelul președinției. Am adunat feedback de la instituțiile din arcul de securitate cibernetică și vom prezenta concluziile ministerului nostru. O să aflați de miercuri încolo. Dar e o decizie care se va lua în curând. Într-o săptămână, o săptămână și jumătate ne putem aștepta la o decizie clară și fermă în acest sens”, a spus Sebastian Burduja.

Principalul argument pentru o decizie radicală luată pe marginea TikTok are legătură cu faptul că dispozitivele de serviciu stochează informații care țin de statul român, iar acest aspect nu poate tratat cu neglijență. ”La nivelul dispozitivelor de serviciu, acolo sunt informații care țin de statul român, e un argument în plus pentru a interzice o asemenea aplicație, dar vom vedea săptămâna viitoare”, a explicat el.

Deși Buduruja a recunoscut că statul român nu le poate interzice românilor să folosească TikTok pe dispozitivele private, autoritățile vor face un efort pentru a comunica public riscurile la care se expune cei care aleg să fie dependenți de aplicația chinezească.„Nu cred că se poate pune problema de a interzice la nivelul cetățeanului de rând descărcarea unei aplicații. Ca liberal, am alergie la cuvântul a interzice ceva omului dacă își dorește acest lucru. Asta nu înseamnă că nu vom desfășura un proces de informare a românilor cu privire la eventualele riscuri la care se supun. Vom vedea cum evoluează lucrurile”, a spus ministrul Burduja

Vezi si

Un neurolog explică de ce nu-ți poți scoate cântecul “acela” din cap

Vi s-a întâmplat vreodată ca un cântec să vă rămână blocat în cap pentru o …