Trei comune din județul Vaslui rămân cu primari interimari până la alegerile de anul viitor, pentru a se face economii la buget

Aproape 60 de localități din toată țara, dintre care șapte din mediul urban, vor rămâne în continuare fără primar cu puteri depline după ce Guvernul a susținut că nu va organiza alegeri parțiale, ca să facă economii la buget. În județul Vaslui, comunele Mălușteni, Pogana și Rebricea se află în această situație.

www.smilefm.ro

57 de localități sunt fără primar, iar Autoritatea Electorală Permanentă așteaptă ca Guvernul să-i comunice data parțialelor. Executivul nu are în vedere niciun orizont de timp pentru alegeri, deși în instanță sunt în primă fază două decizii care-l obligă să cheme lumea la urne pentru a-și alege edilul. De un an și jumătate, AEP a tot venit cu propuneri spre Executiv pentru organizarea alegerilor locale parțiale. “Precizăm că, prin Informarea nr. 895/25.01.2022, instituția noastră a propus organizarea alegerilor locale parțiale în primul semestru al anului 2022, iar prin Informarea nr. 8084/15.06.2022, Autoritatea Electorală Permanentă a propus organizarea alegerilor locale parțiale în semestrul II al anului 2022. Mai mult, prin Informarea nr. 13040/11.10.2022, AEP a formulat rugămintea de a i se comunica data la care Guvernul intenționează să organizeze alegerile locale parțiale”, au explicat reprezentanții AEP. Conform legii, data organizării alegerilor pentru funcția de primar se fixează de Guvern, la propunerea “autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului”, și ar trebui să se stabilească în 90 de zile de când e declarat vacant locul de primar.

Guvernul a invocat latura economică a demersului, dat fiind că vacantarea funcțiilor e într-o continuă schimbare. “Raportat la fluxul continuu al cazurile de încetare a mandatelor de primar, Guvernul va lua o decizie privind organizarea și desfășurarea alegerilor locale parțiale la aceeași dată în toate localitățile care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru organizarea acestora, generată de complexitatea operațiunilor electorale, precum și de costurile pe care le implică organizarea separată și frecventă a alegerilor locale parțiale”, e răspunsul Guvernului. Din punct de vedere al legislației, alegerile parțiale pentru locale pot fi organizate doar cu până la un an înainte de alegerile la termen, care ar trebui să fie în septembrie anul viitor. Reprezentanții a două partide, Forța Dreptei și USR, au cerut instanței să oblige Guvernul să stabilească data alegerilor, iar Curtea de Apel București, în primă instanță, le-a dat dreptate. Mai exact, judecătorii au admis cererea lui Ludovic Orban, președintele Forței Dreptei, și au obligat Guvernul României să emită o HG prin care e stabilită data organizării alegerilor locale parțiale. În 15 zile de la data comunicării deciziei, Guvernul are dreptul să facă recurs. Surse din Coaliție motivează amânarea parțialelor prin faptul că, dacă ar fi organizate alegeri, PSD ar fi în avantaj. Calculele social-democraților sunt că în cazul în care ar fi organizat scrutinul, ar lua între 65% și 70% din primării, în timp ce, în zona liberală, estimarea e că PSD că ar lua în jur de jumătate fără probleme.

Trei comune din județul Vaslui, conduse de primari interimari

În județul Vaslui sunt trei comune unde ar trebui să se organizeze alegeri anticipate: Rebricea, Pogana și Mălușteni. Valerică Radu a fost suspendat, în luna noiembrie 2021, din funcția de primar al comunei Rebricea în baza sentinței definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a confirmat starea de incompatibilitate constatată de Agenția Națională de Integritate (ANI). Motivul pentru care primarul de la Rebricea a intrat în vizorul ANI, a fost faptul că prin 2011, acesta a angajat-o pe fiica sa, licențiată în specializarea “Administrație Publică”, pe funcția de consilier personal, în Primăria Rebricea. Degeaba a încercat edilul să le explice situația celor de la Agenția de Integritate care a fost contextul și că fiica sa chiar are studii în domeniul pentru care a cooptat-o în echipa de la primărie, căci ANI a invocat litera legii care interzice astfel de angajări între membrii aceleiași familii. Agenția Națională de Integritate a găsit incompatibilitate și în comuna Mălușteni. Aurel Gherghescu, primarul ales de locuitorii comunei în 2020, și-a pierdut scaunul de primar după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul față de decizia pronunțată de Curtea de Apel Iași, instanță care a dat dreptate Agenției Naționale de Integritate. Primarul comunei Mălușteni fusese găsit incompatibil după ce, în perioada 1 aprilie 2015 – 3 noiembrie 2016, a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de titular întreprindere individuală. O altă comună care a rămas fără primar în acest mandat este Pogana. Edilul de aici, Cristi Spiridon, se internase în 2021, la Alba Iulia, pentru a se vindeca de depresie. Pe fondul acestei boli, primarul și-a pus capăt zilelor în clinica unde fusese internat. Prefectura Vaslui a notificat Guvernul privind aceste situații și, conform Codului Administrativ aprobat prin OUG nr. 57/2019, data organizării alegerilor trebuia stabilită de către Executiv în termen de maximum 90 de zile de la data emiterii ordinului de prefect. Acest lucru nu s-a întâmplat în niciuna din cele trei unități administrativ-teritoriale, unde au rămas la conducere viceprimarii.

Sursa:

Trei comune din județul Vaslui rămân cu primari interimari până la alegerile de anul viitor, pentru a se face economii la buget

Vezi si

Greva de la casele de pensii s-a încheiat

Reprezentanții Blocului Național Sindical împreună cu reprezentanții angajaților din Casa Națională de Pensii Publice au …