Vasluienii vor scoate mai mulți bani din buzunar, pentru gunoi

Locuitorii municipiului Vaslui vor plăti mai mult începând de la 1 mai 2023 pentru gunoi. Taxa specială de salubrizare crește de la 11 lei/lună/persoană, cât este la această dată, la 12 lei/lună/persoană.

 

Noile tarife anunțate sunt o consecință a majorării serviciilor de salubrizare, aprobată în a doua parte a lunii martie 2023, de Asociația pentru Dezvoltarea Intercomunitară a Județului Vaslui (ADIV), din care fac parte toate unitățile administrativ teritoriale din județul nostru.

Operatorii de salubritate care acționează pe raza județului Vaslui au solicitat majorarea tarifelor de colectare și transport deșeuri, invocând creșterile salariale ale angajaților, precum și inflația care a explodat în ultimul an. Un singur primar din cei 63 prezenți la ședința de la Centrul de Afaceri s-a opus acestor majorări.

Este vorba despre edilul comunei Rebricea, Nicolae Mihăilă. Restul primarilor au votat pentru majorarea tarifelor de colectare și transport deșeuri, chiar dacă asta înseamnă taxe mai mari pentru vasluieni. Primarul municipiului Vaslui a pus deja în dezbatere publică hotărârea de majorare a taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii casnici și non-casnici, fără contract de salubrizare.

Astfel, începând cu data de 1.05.2023 se stabilește taxa specială de saubrizare datorată de utilizatorii casnici astfel: 12 lei/persoană/lună, înmulțit cu numărul de persoane care domiciliază/ folosesc imobilul, conform datelor preluate de la fostul operator de serviciu public de salubrizare, conform declarațiilor de impunere depuse. Cei care nu au încheiate contracte de prestări servicii și nu au depus declarațiile de impunere vor plăti tot 12 lei/persoană/lună, înmulțit cu un număr de 3 (trei) persoane -din oficiu.

Începând cu data de 01.05.2023 se stabilește taxa specială de saubrizare datorată de utilizatorii non-casnici, fără contract de salubrizare, în cuantum de 560lei/tonă. Vasluienii care au fost de bună credință și au achitat integral taxele și impozitele la bugetul local, pentru a beneficia de bonificația de 10% oferită de municipalitate până la data de 31 martie, vor trebui să revină la casieriile primăriei, pentru a plăti diferența dintre vechea și noua taxă specială de salubritate.

Până la data de 23 aprilie, cei interesați de acest proiect de act normativ privind majorarea taxei de salubrizare pot depune recomandări, sugestii și opinii cu valoare de recomandare la registratura Primăriei Municipiului Vaslui sau pe adresa de e-mail: pmv@primariavaslui.ro.

Vezi si

Sistemul de semaforizare din Barlad va fi modernizat

Primăria Municipiului Bârlad a început lucrările la modernizare a sistemului de semaforizare. În primă fază, …