TVR a cheltuit aproape 400.000 de euro pentru participarea la Eurovision 2023, unde România a obținut cel mai slab rezultat din istorie. Pe ce s-au dat banii?

În Marea Britania a fost prezentă o delegație de 11 persoane, dintre care 8 de la TVR. Pe lângă cheltuielile cu transportul, cazarea și diurna, 80.000 de euro au costat show-ul și promovarea artistului român, iar TVR a achitat 200.000 de euro pentru transmiterea Eurovision 2023.

Organizarea selecției din România a Eurovision 2023 s-a terminat rapid pentru România, odată cu finalul celei de-a doua semifinale în care a participat reprezentantul țării noastre. La ediția din acest an, TVR l-a trimis la Liverpool pe Theodor Andrei, 18 ani, care a cântat în semifinala de pe 11 mai melodia „D.G.T. (Off and on)”.  Doar că acesta n-a prins finala, ceea ce a dus automat la eliminarea din concurs. Inițial, pe masa TVR au fost 84 de piese, dintre care 12 au ajuns în finala selecției naționale câștigate de Theodor Andrei. 

100.000 de români s-au uitat la nivel național, la cea de-a doua semifinală a Eurovision, în care a intrat în concurs și Theodor Andrei. Cifra a clasat TVR 1 pe locul 91 în topul evenimentelor din ziua de joi, 11 mai. Liderul zilei a fost serialul „Las Fierbinți” difuzat de PRO TV la care s-au uitat 1,61 ,de milioane de români. 80.000 de euro, pentru show și promovare Cu mai puțin de cinci minute petrecute pe scena celei de-a 67-a ediții a competiției muzicale, România se întoarce acasă cu cel mai slab rezultat din istoria participării la Eurovision: zero puncte, ultimul loc alături de San Marino, tot zero puncte. Asta deși bugetul participării la Eurovision a fost unul important.

Taxa de participare la Eurovision 2023 a fost de 180.000 de euro. La aceasta se mai adaugă alte 25.000 de euro pentru circuite de difuzare a competiției în România, conform notei de fundamentare aprobate de forurile de conducere ale Societății Române de Televiziune (SRTv). 

Pe lângă cele două sume care au intrat automat în conturile EBU, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, TVR a mai achitat aproximativ 80.000 de euro pentru show-ul României la etapa internațională, dar și pentru câteva reprezentanții ale lui Theodor Andrei înainte de semifinalele din Marea Britanie, pentru promovarea piesei sale. Delegație de 11 persoane, 8 din interiorul TVR Au existat cheltuieli semnificative și pentru deplasarea delegației României la Liverpool, în perioada 29 aprilie – 14 mai. Din cadrul delegației au făcut parte 11 persoane, după cum urmează:  

 1. Mihai Predescu – șef delegație (salariat SRTv);
 2. Ana Maria Mindu – asistent șef delegație (salariat SRTv);
 3. Camelia Ktistakis – șef presă (salariat SRTv);
 4. Aurel Badea – regizor (salariat SRTv);
 5. Gabriel Scîrlet – regizor muzical (salariat SRTv);
 6. Rodica Puca – stilist (salariat SRTv);
 7. Laura Daniela Fronoiu – reporter (salariat SRTv);
 8. Marinică Ghiță – cameraman (salariat SRTv);
 9. Theodor Andrei – artist/reprezentantul României;
 10. Diana Maria Colea – dansator al reprezentantului României;
 11. Andrei Simona – managerul artistului.

4.480 de euro diurnă, doar pentru angajații TVR Pentru deplasarea celor 11 persoane la Liverpool pentru perioada mai sus menționată, TVR a avut un buget estimat de cheltuieli, aprobat de Comitetul Director al SRTv. Pentru cele 8 persoane salariate ale Societății Române de Televiziune s-a achitat suma de 4.480 de euro reprezentând diurna (16 zile x 35 de euro/persoană).

Apoi, suma de 3.200 de euro pentru biletele de avion București-Liverpool, respectiv Liverpool-București, 160 de euro pentru asigurări de călătorie, dar și suma de 2.000 de euro pentru cheltuieli neprevăzute cu justificare ulterioară. În schimb, pentru cele trei persoane care au făcut parte din stafful artistului s-a bugetat suma de 1.300 de euro, reprezentând biletele de avion și asigurările de călătorie.

Cazarea i-a costat 23.500 de euro Pe lângă diurna angajaților și biletele de avion, pentru cazarea la Liverpool, TVR a primit din partea EBU mai multe recomandări hoteliere, iar reprezentații SRTv au comunicat trei opțiuni de hoteluri și necesarul de camere pentru cazarea a 11 persoane în perioada 29 aprilie – 14 mai.

În urma discuțiilor, agenția care se ocupă de cazarea în Marea Britanie a tuturor delegațiilor țărilor participante la Eurovision au confirmat rezervarea locurilor la hotelul Lock and Key. 

Oferindu-le patru camere duble și trei camere single pentru 15 nopți. Prețul pentru o cameră dublă pe noapte a fost de 240 de euro, iar pentru cea single – de 200 de euro. Suma totală pentru plata cazării a fost așadar de aproximativ 23.500 de euro. Cheltuieli totale: 382.500 de euro Așadar: 180.000 de euro taxa de participare, 25.000 de euro pentru circuite, 80.000 de euro pentru show-ul României, 11.000 de euro pentru transport și diurna, plus 23.500 de euro pentru cazare. În total: 319.500 de euro. La această sumă se mai adaugă și cheltuielile estimate de la selecția națională din februarie, de aproximativ 63.000 de euro. Total de 382.500 de euro. Echipa României la Eurovision.

 Războiul din Ucraina a mutat show-ul Ediţia din 2023 a concursului Eurovision a avut loc în Marea Britanie, care a organizat evenimentul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat de Rusia. Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa.  65.000 de persoane s-au uitat la prima semifinală a Eurovision din acest an, transmisă de TVR 1, marți, 9 mai.

Cifrele au plasat-o pe TVR pe locul 144, liderul zilei fiind la nivel național, principalul buletin de știri sportive al PRO TV, urmărit de 1,35 de milioane de români Cele mai bune performanțe ale României Televiziunea Română este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. 

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea. Luminiţa Anghel și Sistem, la Kiev, în 2005, apoi Paula Seling şi Ovi la Oslo, în 2010.  România a mai prins o singură dată locul al patrulea, prin Mihai Trăistariu, la Atena, în 2006.  

 

Vezi si

Sistemul de semaforizare din Barlad va fi modernizat

Primăria Municipiului Bârlad a început lucrările la modernizare a sistemului de semaforizare. În primă fază, …