sâmbătă, 20 iulie , 2024

Vânzarea sau importul produselor industriale, verificate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, inspectoratele teritoriale de muncă au obligația verificării implementării prevederilor actelor normative prin care s-au transpus directivele europene referitoare la supravegherea pieței produselor industriale din domeniul de competență.

La nivelul ITM Vaslui, în ultimii ani, acest lucru s-a transpus prin efectuarea de controale la agenții economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor industriale. În urma controalelor au fost aplicate și sancțiuni. Astfel, în 2020, ITM Vaslui a efectuat 48 de controale și au retras de pe piață 24 de produse. În anul următor au fost efectuate 71 de controale, iar anul trecut 73 de controale. De asemenea, inspectorii de muncă anunță că vor continua controalele și în următoarea perioadă și vor aplica sancțiuni acolo unde este cazul.

Odată cu aderarea României la UE, inspectoratele teritoriale de muncă au obligația verificării implementării prevederilor actelor normative prin care s-au transpus directivele europene referitoare la supravegherea pieței produselor industriale din domeniul de competență. Controalele în domeniul supravegherii pieței sunt pro-active, pe baza programului sectorial întocmit de grupul central de coordonare, aprobat de Inspectorul General de Stat și transmis Ministerului Economiei, cât și reactive ca urmare a sesizărilor sau notificărilor sosite din partea operatorilor economici, ale Comisiei Europene sau altor State Membre.

În cadrul ITM Vaslui doi inspectori de muncă desfășoară și activități de control în domeniul supravegherii pieței produselor industriale, având alocat un fond de timp, la solicitarea Biroul Vamal de Frontieră Albița. Inspectorii de muncă participă la acțiuni de control în vamă privind introducerea în țară a produselor industriale din domeniul de competență al ITM Vaslui. În cursul anului 2022, inspectorii de muncă au continuat acțiunile de informare și conștientizare a tuturor celor implicați în punerea pe piață a produselor industriale privind cunoașterea de către aceștia a obligațiilor ce le revin ca producători, importatori și distribuitori. În acest sens, au fost organizate două acțiuni de instruire la care au participat 14 agenți economici care își desfășoară activitatea ca distribuitori de produse industriale din domeniul de competență al ITM Vaslui.

Controale la agenții economici vasluieni

Conform ITM Vaslui, controlul privind respectarea legislației în domeniu privind producerea, vânzarea sau importul de produse industriale a avut rezultate. Astfel, în anul 2020, compartimentul a efectuat 48 controale în domeniul supravegherii pieței, în urma cărora au fost retrase sau interzise de la punerea la dispoziție pe piață 24 produse neconforme (măști de protecție, mănuși de protecție, mașini găurit, polizoare unghiulare – n.r.) deoarece organismul de notificare nu era acreditat de UE pentru evaluarea conformității și produsele supuse comercializării nu erau însoțite de declarație de conformitate. De asemenea, au fost sancționați 9 distribuitori de astfel de produse și au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale.

De asemenea, în anul 2021, compartimentul a efectuat 71 controale în urma cărora au fost retrase sau interzise de la punerea la dispoziție pe piață 6 produse neconforme (compresor, redresor, articole pirotehnice – n.r.). În același timp, au fost sancționați 3 agenti economici și au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale de avertisment scris. În anul 2022, compartimentul a efectuat 73 controale în urma cărora au fost identificate două produse (obiecte pirotehnice) neconforme și aplicată o sancțiune contraventională.

De asemenea, în perioada stării de alertă, la solicitarea Biroul Vamal de Frontieră Albița, ITM Vaslui a interzis introducerea pe piata UE a două transporturi de măști de protecție deoarece: la primul transport, certificatul de conformitate care însoțea produsul nu a putut fi luat considerare ca certificat de examinare UE și în al doilea caz, produsul nu era însoțit de declarația de conformitate UE, nu avea aplicat marcajul CE pe ambalaj, iar producătorul nu a urmat procedura de evaluare a conformității aplicabilă.

 

 

 

 

Vezi si

IPJ Vaslui: Procedura restituirii permisului de conducere în cazurile în care există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive

La data de 17 iulie 2024 polițiștii rutieri, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) …