Vaslui pe locul 26 în primul clasament național care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor

Municipiul Vaslui ocupă locul 26 pe țară în cadrul primului clasament care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor. În urma monitorizării și evaluării, Vaslui a obținut doar 28 de puncte din 100, punctaj care reflectă probleme în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivelul municipiului. Pe primele poziții în clasament regăsim Sibiu cu 71 de puncte, Oradea cu 70 de puncte, Sfântu Gheorghe, Iași și Miercurea Ciuc la egalitate cu 63.5 puncte din 100.

Astfel, Oradea alături de Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea-Ciuc și Iași se numără printre acele municipalități care respectă legislația într-o mare măsură și fac eforturi pentru a crește calitatea și performanța serviciilor publice privind gestionarea deșeurilor, prin dezvoltarea de programe proprii de prevenție și management al deșeurilor.

Studiul cuprinde și o serie de recomandări pentru fiecare municipalitate în parte, iar recomandările făcute pentru municipiul Vaslui sunt următoarele: implementarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci” la nivelul municipiului; organizarea colectării biodeșeurilor la nivelul întregului municipiu; realizarea unei pagini web dedicate, prin care cetățenii să fie informați asupra: modalității de selectare a deșeurilor în gospodării, calendarul de ridicare al deșeurilor, pe tipuri și categorii; modalității de gestionare a deșeurilor; rezultatele colectării separate a deșeurilor, pe categorii și a valorificării acestora; dezvoltarea unui sistem de colectare pentru deșeuri din construcții gratuit pentru cetățeni.

Reședințele de județ din România au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată la capitolul gestionarea deșeurilor, în cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea  serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat în prezența Ministrului Mediului, Tánczos Barna.

Principalele concluzii ale studiului arată că toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, iar mai bine de jumătate dintre aceste municipalități tratează gestionarea deșeurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislației minime. Nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, ci maximul cumulat a fost de peste 70 de puncte, obținut de Sibiu și Oradea. 

Citește mai mult: https://estnews.ro/2022/06/24/vaslui-pe-locul-26-in-primul-clasament-national-care-arata-cum-stau-resedintele-de-judet-la-capitolul-gestionarea-deseurilor/

Vezi si

Furturi repetate la Spitalul Judetean Vaslui

Un medic de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a rãmas fãrã 2000 de lei, …

  • https://sonicssl.namehost.ro/8040/;
  • Smile FM Romania