“Ziua Naţională fără Tutun” este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.Mâine, va fi demarată campania „Ajută-mă să cresc!”, prin care se atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. În România, se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări, potrivit datelor Societăţii Române de Pneumologie.
In judeţul Valui, campania prilejuită de Ziua Naţională Fără Tutun, care se desfăşoară sub sloganul „Ajută-mă să cresc!”, va fi marcată prin desfăşurarea unor activităţi de informare- conştientizare cu privire la consecinţele fumatului activ/pasiv, în rândul elevilor de gimnaziu şi liceu, în parteneriat cu Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Vaslui.
Mâine, de la ora 14, în Centrul Civic al municipiului reşedinţă, voluntarii antidrog vor distribui materiale informative (pliante şi flyere).
De menţionat că, în România, se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete cu ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit datelor Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa şase milioane de victime anual, dintre care peste cinci milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.
Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi.
În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 de victime; dintre acestea, 80.000 de decese sunt ca urmare a fumatului pasiv.
Sursa:Obiectiv