sâmbătă, 13 aprilie , 2024

Ziua statisticianului – 164 de ani de statistică românească

12 iulie 1859 este ziua în care, prin ordonanță domnească semnată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost înființat Oficiul Central de Statistică Administrativă, una dintre primele instituţii publice constituite după Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 şi unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa.

Încă din primii ani de activitate (1859/1860), Oficiul de Statistică a oferit date referitoare la populaţie şi la aspecte ale vieţii social-economice din cele două provincii româneşti unite.

De-a lungul anilor, statistica din România, a funcționat sub diferite denumiri – Direcţia de Statistică Generală a Statului (1892), Institutul de Statistică Generală a Statului (1925), Institutul Central de Statistică (1936), Direcţia Centrală de Statistică (1951), Comisia Naţională pentru Statistică (1989), Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice (1998), dar cu același scop: prezentarea, analiza și interpretarea datelor care reprezintă statistici.  Începând cu anul 2001, Institutul Național de Statistică organizează și coordonează activitatea statisticii oficiale din România, fiind principalul furnizor de informaţii privind starea economică şi socială a ţării care constituie o bază importantă pentru implementarea proiectelor de dezvoltare și modernizare a țării. Ca o recunoaștere a importanței activității pe care o desfășoară, a performanței și a gradului de profesionalism, statistica oficială din România a fost inclusă, în anul 2019, în Comitetul de Statistică şi Guvernanţă în Statistică al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

“În fiecare an, sărbătorim cu bucurie ziua noastră, a statisticienilor, un moment pentru fiecare de a reflecta asupra importanței acestei meserii al cărui principal scop este să conecteze lumea prin informații reale. Informațiile statistice stau la baza politicilor publice și ale deciziilor principale care guvernează societatea unei țări. Fără aceste date statistice n-ar exista un progres economic și cultural”, a declarant Teodor Iancu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Vaslui.

Statistica oficială românească marchează această zi și printr-un eveniment deosebit de important, și anume, publicarea rezultatelor definitive ale Recensământului Populației și Locuințelor – runda 2021, conform programului de diseminare a datelor aprobat prin Hotărârea nr. 14 a Comisiei Centrale pentru Rrecensământul Populației și Locuințelor (CCRPL), după cum urmează:

  • ianuarie 2023Rezultate provizorii
  • mai 2023Rezultate definitive: Caracteristici demografice;
  • iunie 2023 – Rezultate definitive: Caracteristici etno-culturale demografice, Caracteristici educaţionale demografice;
  • septembrie 2023 – Rezultate definitive: Mobilitatea populaţiei rezidente;
  • octombrie 2023 – Rezultate definitive: Caracteristici economice;
  • decembrie 2023 – Rezultate definitive: Gospodării, Fondul de clădiri de locuit, Locuinţe şi condiţii de locuit.

Vezi si

Au început înscrierile pentru observatori la alegerile locale și europarlamentare

Persoanele care doresc să se înscrie ca observatori la alegerile locale și europarlamentare din 9 …

Comments are closed.