Astăzi este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei

Astăzi,  3 mai, este sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei. Această zi a fost instituită în 1993 de Organizația Națiunilor Unite pentru a celebra principiul fundamental al libertății presei și pentru a atrage atenția asupra importanței acesteia într-o societate democratică.

Libertatea presei este unul dintre pilonii fundamentali ai unei societăți democratice. Presa liberă și independentă are rolul de a informa publicul, de a exercita o putere de control și de a critica deciziile politice, economice sau sociale ale guvernului. Libertatea presei nu este doar un drept al jurnaliștilor, ci este un drept al tuturor cetățenilor de a avea acces la informații de calitate și veridice.

Cu toate acestea, libertatea presei este amenințată în multe țări din întreaga lume. Jurnaliștii sunt arestați, hărțuiți sau chiar uciși pentru că își fac meseria și aduc la cunoștința publicului adevărul despre situația din țara respectivă. În multe cazuri, presa este supusă unor presiuni politice sau economice, care îi afectează independența și imparțialitatea.

Ziua Mondială a Libertății Presei ne reamintește că trebuie să luptăm pentru a proteja libertatea presei și de a garanta dreptul la informație. Trebuie să ne asigurăm că jurnaliștii pot lucra într-un mediu sigur și liber de orice amenințare sau presiune și să încurajăm dezvoltarea unei presi libere și independente.

În final, în calitate de cetățeni, trebuie să fim atenți la ceea ce citim și vedem în media, să avem o gândire critică și să căutăm surse multiple pentru a verifica informațiile. Doar prin exercitarea acestor drepturi putem contribui la consolidarea democrației și la protejarea libertății presei.

Vezi si

Cei mai putini muncitori straini din tara lucreaza la Vaslui

In județul Vaslui lucrează în prezent cei mai puțini muncitori străini din țară, 449. Dacă …