miercuri, 8 februarie , 2023

De astăzi, părinții primesc prin lege o zi liberă anual,pentru analizele copiilor

De astăzi, părinții primesc prin lege o zi liberă anual, special pentru a-și duce copiii la medic, la analize. Legea a fost aprobată anul trecut, însă se va aplica începând de astăzi. Conform acestei legi, angajatorii au obligația de a le da o zi liberă părinților pentru analize copiilor, nefiind însă obligați să o și plătească.

copil-medic-1

 

De la 1 iulie, părinții vor avea dreptul la o zi liberă de la serviciu pentru a face un control de rutină copilului. Părintele trebuie să depună o cerere angajatorului cu 15 zile înainte de vizita la medicul de familie. Doctorul îi va elibera o adeverință prin care să certifice că analizele au fost efectuate.
„Este un lucru bun, mai ales că este necesar controlul la copii, iar unii părinți nu-și pot luat liber. Este bine, însă numai să nu se facă uz de acest lucru și să-și ia liber și să nu meargă la control”, a declarat medicul de familie Mimi Bâzdâră.
Ziua liberă nesolicitată nu se reportează în următorul an. Familiile cu doi copii primesc tot o singură zi liberă, iar cele care au cel puțin trei copii vor primi două zile libere pe an. Totodată, în lege nu e prevăzută nicio sancțiune pentru părinții care nu își duc copiii la medic pentru aceste controale de rutină.

Vezi si

În „Săptămâna verde”, preșcolarii și elevii vor derula activități de protejare a mediului

Din acest an școlar, preșcolarii și elevii, coordonați de educatoare, învățătoare și profesori, vor putea …