duminică, 23 martie , 2025

Pesta porcină are interzis în judeţul Vaslui

260083-porci

Conducerea DSVSA Vaslui face apel la micii proprietari de porci, fermieri, vânători şi autorităţi locale să respecte toate măsurile de prevenire a pestei porcine africane. În prima jumătate a acestui an, Lituania, Polonia şi Letonia au înregistrat focare de pestă porcină africană atât la porcii mistreţi, cât şi la cei domestici.

De o jumătate de an, Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu o nouă provocare epidemiologică, şi anume de pestă porcină africană. Este o boală produsă de un virus, care afectează porcii domestici şi cei sălbatici şi care se răspândeşte foarte repede, având un procentaj foarte mare de îmbolnăvire şi mortalitate în rândul animalelor.
Autorităţile sanitar-veterinare fac apel la cetăţeni să respecte cu rigurozitate toate măsurile de prevenire, cu atât mai mult cu cât, în ultimii şapte ani, boala a evoluat în partea estică a continentului, respectiv în Rusia, Ucraina şi Belarus, iar începând cu ianuarie 2014, s-a extins şi în state membre UE, precum Lituania (două focare), Polonia (nouă focare) şi Letonia (30 de focare), atât la porcii mistreţi, cât şi la cei domestici.
Există o strategie care include măsuri legate de avertizarea fermierilor şi vânătorilor privind recunoaşterea semnelor clinice şi necesitatea notificării imediate a semnelor de boală suspecte, dar şi pregătirea administraţiei cu responsabilităţi în controlul bolilor majore, cu privire la modalităţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze majore. De asemenea, strategia include pregătirea personalului de la punctele de trecere a frontierei, privind controlul bagajelor călătorilor şi dezinfecţia care trebuie aplicată camioanelor care au transportat animale vii în spaţiul rusesc.
„Şi la nivelul judeţului Vaslui trebuie respectate toate măsurile necesare preîntâmpinării apariţiei bolii. În afară de metodele profilactice şi administrative aplicate de stat pentru a limita riscurile de pătrundere a bolii în ţară, fermierii, responsabilii fondurilor de vânătoare, pădurarii şi populaţia în general trebuie să anunţe în cel mai scurt timp apariţia oricăror semne de boală observate la porcinele pe care le deţin sau la porcii mistreţi. Este obligatorie anunţarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui despre apariţia oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcinele domestice sau la porcii mistreţi”, ne-a declarat medicul veterinar Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Din cauza evoluţiei pestei porcine africane, fermierii crescători de porci trebuie să anunţe DSVSA Vaslui la fiecare tranzacţie pe care intenţionează să o realizeze din spaţiul comunitar, dar şi să se informeze asupra zonelor de restricţie impuse de UE.

Vezi si

Vasluiul a strălucit prin solidaritate si implicare la Ora Pământului 2025

Pe data de 22 martie, Municipiul Vaslui a fost martorul unui eveniment plin de lumină …