miercuri, 24 aprilie , 2024

Szobi Cseh A MURIT! Marele cascador s-a stins DUPĂ O LUNGĂ SUFERINŢĂ

Marele cascador Szobi Cseh a murit vineri dimineaţă, la vârsta de 71 de ani.

szobi-05_9810fe5a76_09f0377d7c

Szobi Cseh s-a stins după o lungă suferinţă, la spitalul Fundeni, o luptă crâncenă cu o boală necruţătoare: cancerul osos.

Boala a recidivat pentru a treia oară. El a fost supus mai multor tratamente, însă corpul acestuia nu a rezistat. Moartea fostului actor şi cascador a survenit în urma unor complicaţii renale, cardiace şi pulmonare severe. Acesta va fi înmormântat la Bellu, lucru făcut posibil de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.

Szabolcs Cseh, cunoscut şi ca Szobi Cseh (n. 11 decembrie 1942, Miercurea Ciuc) a fost un cascador şi actor român de etnie maghiară. Szabolcs Cseh este autorul a numeroase invenţii care au dus la dezvoltarea tehnicii şi metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internaţional.

Recunoaştere internaţională pentru contribuţiile artistice ale lui Szabi Cseh:
1973 – Festival Paris – cea mai bună mişcare scenică străină – piesa „Viziuni flamande” 1974 – Festival Berlin – cele mai valoroase lupte, filmul „Tekumsekh” 1974 – Festival Viena – locul I, piesa „Stan Păţitul” 1985 – Festivalul de film „Sommerfilmtage” („Zilele de vară ale filmului”) de la Berlin – cel mai bun regizor de acţiune; în acelaşi an, desemnat cel mai bun cascador din Europa conform sondajului realizat de revista vest-germană „Bunte Illustrierte”.

Recunoaştere naţională:

1984 – revista „Săptămâna culturală a capitalei”, premiul pentru cel mai spectaculos actor şi personaj, Buză de iepure din serialul „Mărgelatu” 1986 – revista „Săptămâna”, premiul pentru întreaga activitate 1994 – revista „România Mare”, premiu pentru contribuţie la dezvoltarea cinematografiei române 1996 – revista „România Mare”, premiu pentru întreaga activitate 2000 – UARF, diploma şi medalia de argint, 400 de ani de la Unire şi 30 de ani de la producţia filmului „Mihai Viteazul” 2002 – Ministerul Educaţiei şi Cercetării, diploma şi medalia de onoare cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a ANEFS, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului, educaţiei fizice şi sportului în România 2002 – UARF, placheta de aur pentru întreaga activitate de regizor de lupte 2006 – UARF, medalia aniversară – 40 de ani de la realizarea filmului istoric Dacii.

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …